Bild


Så fungerar...

Till förstasidan



...sändaren

Sändarens uppgift är att omvandla pilotens styrkommanon till en radiosignal som skickas till mottagaren i flygmaskinen. I en PPM sändare görs detta genom att generera ett pulståg där varje kanal representeras av en puls, och där spakens läge motsvarar pulsens längd. Pulslängden varierar mellan 1-2ms, där 1.5ms indikerar mittläge. Detta pulståg upprepas ett antal gånger i sekunden.

Sändare Pulståg
(fig1: 4kanals sändare, alla spakar i mittläge, varje kanalpuls blir 1.5ms)
Sändare Pulståg
(fig 2: Kanal 1 i ändläge medför att kanalpulsen för kanal 1 blir 2ms)

Det är denna signal som återfinns i Lärar/Elev urtaget på sändaren. I en PCM sändare överförs informationen om spakarnas placering samt eventuell "FailSafe" (dvs hur mottagaren ska bete sig om den förlorar sändarens signal) med en dataström som en mikroprocessor i mottagaren sedan avkodar. PCM formatet skiljer sig mellan olika fabrikat.

Sändare Pulståg
(fig 3: PCM dataström, kräver avkodning av mottagaren)

Nu när signalen är klar (oavsett om den är PPM eller PCM) gäller det att skicka ut den i luften. Det är HF-modulens jobb. I HF-modulen sitter sändarkristallen som bestämmer på vilken frekvens sändning sker. I en FM sändare använder HF-modulen PPM eller PCM singnalen för att modulera frekvensen på bärvågen (FM = Frekvens Modulering), medan i en AM sändare moduleras amplituden (AM = Amplitud Modulering).

...mottagaren
Mottagarens uppgift är att omvandla sändarens radiosignal till en styrsignal som kan styra ett antal servon i flygmaskinen. Inkommande signaler från antennen filtreras först för att få bort alla frekvenser som inte är inom rätt band. Därefter blandas signalen med mottagarens egen kristall som INTE svänger på kanalfrekvensen utan en bit ifrån, i en enkel mottagare normalt 455kHz. Resultatet av denna blandning går till ytterligare ett filter som endast släpper igenom frekvenser nära 455kHz. Detta betyder att endast en signal som låg 455kHz från mottagarens egen kristall (dvs kanalfrekvensen) slipper igenom det andra filtret. I en dubbelsuper mottagare sker denna blandning två gånger, vilket minskar risken för störningar från närliggande kanaler (En dubbelsuper mottagare har alltså två mottagarkristaller, men bara den ena behöver bytas för att ändra mottagarfrekvens). Signalen passerar nu en demodulator och hamnar i mottagarens styrelektronik i samma form som signalerna från figurerna i sändarexemplet ovan. Här går även signalen från DSC in om mottagaren är utrustad med denna ingång. I en PPM mottagare delar nu styrelektroniken upp pulståget till servoutgångarna. Puls 1 blir kanal 1, puls 2 kanal 2 osv. I en PCM mottagare avkodar styrelektroniken PCM signalen och styr servoutgångarna. Oavsett modulationstyp får servot en drivpuls som varierar mellan 1-2ms och där 1.5ms betyder mittläge.